27 November: Byoriginaler i Oslo av Even Saugstad

Torsdag 27 november kommer Even Saugstad og holder foredrag om byoriginaler i Oslo. Luse-Frantz, advokat Hermansen, Homansbyens dronning, Snipp Møller, Aagot med rullatoren og Sving deg er noen av personlighetene du får presentert.

Utdrag fra et intervju med Even Saugstad

«– Det hele begynte med ren nysgjerrighet. Jeg er oppvokst i Oslo og har selv sett noen av personene, mens jeg har hørt fortellinger om de eldste, sier forfatter Even Saugstad.

I høst har han gitt ut boken «Byoriginaler og personligheter» i Oslo. Boken presenterer 13 kjente og mindre kjente skikkelser i hovedstaden gjennom drøyt hundre år. Han understreker at personene som presenteres i denne boka bare er et lite utvalg av dem som karakteriseres som byoriginaler i Oslo.

– Jeg kommer til å vise fram en del materiale som for eksempel gamle film- og lydklipp jeg har kommet over mens jeg jobbet med boken, forteller han til Dagsavisen.

Saugstad har funnet ut at originalene ofte får større oppmerksomhet etter sin død.

– Skrapsamleren Lusefrantz var jo en fattig stakkar, men det var et stort opplegg rundt hans begravelse da han døde på slutten av 1950-tallet. Han hadde nok aldri tenkt at det skulle være både ordfører og politikere til stede, forteller han.

Nekrologer i avisene har vært en god kilde for Saugstad under innhenting av materiale til boken.

– De fleste byoriginalene fikk fyldige nekrologer da de døde. Ellers har jeg vært i kontakt med yngre slektninger samt lett i kirkebøker og byarkivet, forteller forfatteren.

Personligheten det har vært mest jobb med å finne informasjon om er damen som svinset rundt på tåspissen i byens gater.

– Det var vanskelig å finne Homansbyens dronnings virkelige navn, enda hun døde så sent som i 1967, sier Saugstad.

Som med mange av byoriginalene var det også rundt ballerinaen knyttet mystikk. Utallige historier og rykter om hennes kjærlighetsliv gikk byen rundt. Saugstad tror mange har lett for å le litt av byoriginalene, men at det også er et snev av misunnelse blant mange.

– Tenk for eksempel på Ole Koppreitan. Han er godt utdannet, allikevel bruker han tida sin til å stå opp for noe han brenner for. Det er nok mange som misunner han det motet, sier Saugstad.

Koppreitan er en av de tre nålevende byoriginaler som er behørig nevnt i boka.

Forfatteren utelukker ikke at det kan komme en oppfølger om noen år, han har allerede noen navn på blokka og etterlyser nå mer informasjon om to personer som skal ha gått under navnene Blomster-Ole og Montgomery.

– Montgomery skal være en fyr som rota rundt i Oslo på 1960-tallet, mens Blomster-Ole var uteligger fra en velstående familie. Han havnet på gaten i protest mot barna som ville sende han på gamlehjem, forteller Saugstad.»

Her ser du boka

Byoriginaler i Oslo

Intervju med Even Saugstad

*

Dørene åpnes klokken 18:00. Foredraget begynner klokken 19:00. Gratis adgang.

Reklamer

The URI to TrackBack this entry is: https://hossmann.wordpress.com/2008/11/25/27-november-byorigialer-i-oslo-av-even-saugstad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLegg igjen en kommentar

 1. Vet dere om Even Saugstad skrevet noe om Blomster Ole (Olaf Skogli)

  • Blomster Ole er ikke omtalt i boka. Hadde en del fakta om ham, bl.a. etter en samtale med Erik Bye, men manglet en del nødvendige opplysninger, bl.a. hans egentlige navn (!) som ingen av mine kilder kunne hjelpe meg med. Men etter at Aftenposten la ut alle sine sider søkbare på nettet, har jeg funnet en del mer stoff om ham, og blir det noen oppfølgingsbok er Blomster-Ole garantert med! Åpen for mer info om ham….! Se forøvrig http://www.frie-fugler.no for mer om innholdet i boka som kom ut i 2008.

   • Mener bestemt at han het Olaf Skogli og var fra Gran på Hadeland.

    Han har vært gift med Edit Hoberg fra Stange og fikk 2 barn med henne. Den ene døde i hans armer like etter fødselen, mens Grethe Marion tror vi dattera heter. Hun ble født før 1950 en gang og de bodde i Oslo

    Har sendt en forespørsel til Gran Historielag i dag, og vil melde tilbake om vi finner noe.

    Mvh
    Kai Nordseth
    Lunner Historielag

   • Tror det er litt sammenblanding med forskjellige «Blomster Ole» Den blomster Ole som gikk rundt i Oslo er født på Gran på Hadeland i et hus som lå ved Onsager Teglverk.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: