Den lyse og Den mørke

Den mørke ser på skjermen. Den lyse titter bort på den mørke og smiler. Den mørke ser på meg, så på henne. Den mørke har et skjerf om halsen. Den lyse sitter på en svingstol. Den mørke sitter i sofaen. Den lyse rister på håret og har malt tåneglene sine oransje. Den mørke klør seg i pannen. Den lyse sitter nesten i midten av rommet, ler og titter ut av øyekroken. Jeg møter blikket hennes. Hun kikker bort på Den mørke som om hun har en plan.

Den mørke går rundt på gulvet. Hun tenner lysene, anbringer et lys ved Den lyse og et ved meg, holder en pute på maven, reiser seg, finner frem en klokke og stiller den i vinduskarmen ved siden av asjetten med brødskalken på, strekker seg opp mot taket, bøyer seg ned mot gulvet. Den mørke betrakter Den lyse. Den mørke ser på meg, ruller sammen et mangefarvet skjerf. Det har også sin historie. Den mørke flytter lysene og legger hodet på teppet, lukker og åpner øynene, kikker på meg, så på Den lyse, lukker øynene. Leppene møter hverandre.

Den lyse snurrer i den hvite svingstolen – frem og tilbake – reiser seg, lukter på solsikkene i hjørnet med hendene i lommen, ler når hun finner den lille fuglen som er brettet av te-posen. Speilbildet hennes synes i vinduet. Hun grer håret bak ørene, kjenner på jorden, går ut på kjøkkenet, heller vann i et glass og vanner blomsten stolt, deiser borti svingstolen på vei ut, demper lyset og vender tilbake til svingstolen, puster gjennom nesen, løfter bena høyt, de tramper mot gulvet. Skyggene kommer ovenfra. Hun setter putene mot hverandre.

De står rygg mot rygg, beveger seg som en havplante. Med hendene i luften sirkler de om hverandre, vandrer i sirkel. Fra hverandre og nærmere hverandre. Den mørke og Den lyse. Som to deler av et vesen. Den mørke og den lyse. Et vesen med to ansikter. De hever hendene. Den lyse er høyere enn Den mørke. De er en kropp. Lener seg mot hverandre. Håndflatene berører. Sirkler mykt. Vaier. De er under vann. Den mørke går foran, holder i den lyses hender og slipper dem. De vaier mot og fra hverandre. Speiler hverandre. Beveger seg i hver sin sirkel.

*

Fredrik Hossmann

Reklamer
Published in: on 21 juli, 2007 at 11:52  Legg igjen en kommentar  

The URI to TrackBack this entry is: https://hossmann.wordpress.com/2007/07/21/den-lyse-og-den-m%c3%b8rke/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: